Semneaza petitia catre Parlamentul Romaniei: ADOPTAREA, LA 1 DECEMBRIE 2007, A PACTULUI POLITIC ASUPRA EDUCATIEI IN ROMANIA

Semneaza petitia aici: http://www.petitieonline.ro/petitie/semnaturi/petitia_pactului_politic_asupra_educatiei

PACT POLITIC ASUPRA EDUCATIEI IN ROMANIA

1. Partidele politice parlamentare consfintesc intrarea in vigoare, la 1 Decembrie 2007, a PACTULUI POLITIC ASUPRA EDUCATIEI IN ROMANIA. Acest pact politic vizeaza transformarea Scolii ca sistem si are durata de 10 ani, incepand cu 1 Decembrie 2007 si pana la 1 Decembrie 2017.

2. Transformarea Scolii ca sistem - sau, in termeni tehnici, schimbarea adaptiva a Educatiei - reprezinta PROIECTUL PUBLIC CEL MAI IMPORTANT AL ROMANIEI IN PERIOADA 2007-2017.

3. Viziunea schimbarii adaptive a Educatiei este urmatoarea: IN DECENIUL 2007-2017 ROMANIA ISI DEZVOLTA, UN SISTEM EDUCATIONAL AUTENTIC, ADICA, O SCOALA BAZATA PE VALORI, COMPETENTA, SI RESPONSABILITATE. Valorile cultivate in cadrul modelului educational dezvoltat in deceniul 2007-2017 sunt: increderea; onestitatea; performanta; inteligenta sociala; curajul actiunii civice; creativitatea; implicarea personala; motivatia emotionala pozitiva; transferabilitatea competentelor; forta echipei.

4. Misiunea transformarii Scolii ca sistem consta in SCHIMBAREA, PRIN EDUCATIE, A INFRASTRUCTURII MENTALE A SOCIETATII ROMANESTI, in acord cu schimbarile generate de statutul Romaniei de tara membra a Uniunii Europene. Transformarea infrastructurii mentale presupune un proces de schimbare adaptiva care, controlat si coordonat corect, dureaza 10-20 de ani, punand in lucru in mod real subsistemul public principal destinat acestui scop, Educatia.

5. Obiectivul strategic al Scolii pe bune este GENERAREA SUSTENABILA, A UNEI RESURSE UMANE NATIONALE INALT COMPETITIVE, capabile sa functioneze eficient in societatea actuala si viitoare. Pentru indeplinirea acestui obiectiv strategic, incepand cu 2012, timp de minimum 5 ani (adica, pana in 2017), Romania aloca 8% din Produsul Intern Brut capitolului cheltuieli pentru Educatie. Pana in 2011, Romania aloca P.I.B. pentru Educatie in urmatoarele procente: in 2008 si 2009 - 6%; in 2010 si 2011 - 7%. In 2012, OPT LA SUTA, din P.I.B. merge la Educatie. Ulterior, acest procent este intre 6-7%, timp de inca noua-zece ani (2018-2025). Directiile de actiune si proiectele necesare indeplinirii obiectivului strategic vizeaza orientarea sistemului educational catre nevoile beneficiarilor acestuia, anticiparea si satisfacerea proactiva a nevoilor actuale sau de perspectiva ale pietei de competente.

6. Toate proiectele de transformare a Scolii ca sistem sunt dezvoltate si puse in fapt in concordanta cu viziunea, valorile, misiunea si obiectivul strategic specificate in Pactul Politic asupra Educatiei in Romania.

7. Toti actorii individuali si institutionali ai societatii sprijina Pactul Politic asupra Educatiei in Romania contribuind onest, competent si respondabil la punerea sa in fapt.

Bucuresti, 1 Decembrie 2007

Autor: Marian Stas

Semneaza petitia aici: http://www.petitieonline.ro/petitie/semnaturi/petita_pactului_politic_asupra_educatiei

 

EDUGATE - Consortiul Roman pentru Educatia Copiilor si Tinerilor Supradotati si Talentati

http://www.supradotati.ro/EDUGATE


 Web Design - Mihai Dragan, Web Development - Stefan Nicula / freelance web specialist , Ilustratii - Devis Grebu, Hosting by MXhost