Larisa Ciortan


Eseu

           Despre Larisa Ciortan,

Larisa s-a nascut la Resita , in anul 1990, 13 iulie. Parintii au descoperit talentul ei de cand era foarte micuta, si intr-o zi auzind Madame Butterfly, a inceput sa o cante cu usurinta in timp ce se juca cu papusile. Atunci parintii au hotarat sa faca totul pentru a sustine talentul fiicei lor. De asemeni, educatoarea fiind impresionata de muzicalitatea si vocea micutei a indrumat-o catre Liceul de Arta Resita.

In anul 1999 a inceput cursurile de canto classic , la Scoala Populara de Arta din Resita, unde a studiat timp de 2 ani, fiind si cea mai tanara eleva a Scolii.

Parintii au hotarat sa se mute cu fetita lor intr-un oras mai mare unde sansele ei sa creasca si conditiile de studiu si de afirmare sa fie mai variate si mai promitatoare. Al treilea an de canto l-a absolvit la Constanta in 2002 , la 12 ani, cu media 10.

Din anul 2000 in paralel cu cursurile de canto clasic, Larisa a participat la toate festivalurile la care parintii isi puteau permite sa o inscrie si sa asigure cheltuielile aferente.

Parintii Larisei sunt la randul lor oameni pasionati de muzica , mama fiind absolventa la randul ei de Scoala Populara de Arta – canto muzica usoara.

Situatia materiala a familiei Larisei este putin spus modesta. Pentru a asigura condiitiile necesare traiului, dar si sansa pentru ca fetita lor sa se afirme in lumea muzicala , parintii au fost nevoiti sa locuiasca intr-un oras complet strain , cu chirie, tatal (Ciortan Costel) avand capacitate redusa de munca ( lipsa o mana – handicap de gradul 2) mama fiind cea care asigura practic cele necesare traiului si scolii Larisei, din salariul de casier.

Pe Larisa am intalnit-o la Liceul de Arta din Constanta, pe scena amfiteatrului dupa o verificare la pian, de bucurie, a inceput sa cante o melodie a canteretei Celine Dion. Toti cei din sala s-au oprit odata cu timpul dupa care au izbucnit frenetic in aplauze. Fetita sfioasa cu ochii caprui devenise o leoaica pe scena parca pana atunci prea mare pentru ea.

Am urmarit-o cu privirea cum se adaposteste in bratele tatalui, tarziu mi-am dat seama ca acesta avea o singura mana . Mai tarziu am aflat povestea intreaga , cu accidentul de tren care i-a schimbat viata acestui om inimos, care parca si-ar da si sufletul pentru ca fetita lui sa aiba toate sansele , pentru ca dizabilitatea lui sa nu opreasca posibilul drum catre success al acesteia.

Adesea stand de vorba cu Larisa acum eleva in clasa a10-a la Liceul de Arta din Constanta am intrebat-o ce ar vrea ea sa faca , mereu imi spune ca isi doreste sa aiba un album al ei, inregistrat intr-un studio profesionist, unde vocea sa se auda asa cum se aude cand canta life. Dar nu are acces la un asemenea studio. Imi spune ca visul ei este sa mearga la festivaluri internationale sa reprezinte Romania pe scenele lumii. Acestei fapturi gingase cu o voce de aur ii doresc sa isi indeplineasca toate aceste vise, de aceea incerc sad au o mana de ajutor destinului scriindu-va aceasta scrisoare.

Prezentare realizata cu sprijinul D-nei Adina Tulbure, Director Cercetare Tehnologii Didactice Intuitive.

Contact: Telefon: 0722199662



 Web Design - Mihai Dragan, Web Development - Stefan Nicula / freelance web specialist , Ilustratii - Devis Grebu, Hosting by MXhost