Mesaje importante pentru 2006

Mesajele forurilor internationale pentru Gifted Education in Romania

Sarbatoare! Legea educatiei tinerilor supradotati a fost adoptata in plenul Parlamentului. Mesajul nostru de multumire

Noi membri de excelenta

Afla cum a reflectat media activitatea noastra in 2005-2006

Implineste visul unui tanar talentat

Ce am realizat in 2006

Cum ne poti ajuta in 2007
Mesajul Presedintelui EDUGATE si IRSCA Gifted Education

Perspectivele anului 2007 sunt foarte deosebite de tot ce a fost in ultimii 50 de ani in Romania. Daca in 1990 am trait schimbarea regimului ceausist si toti anii ce au urmat au fost sub semnul vidului de putere ce a dus la iresponsabilitatea unor lupte politice sterile, fara promovarea competentelor, anul ce vine va avea o alta orientare.

Intrarea noastra in EU ne obliga sa deschidem un front nou pe criza actuala de competenta si responsabilitate. Aceasta se va rasfrange in programe de gifted education, de brain regain, de crisis management, de policy making, de programe de dezvoltare si de formare de formatori pentru conceperea si implementarea de programe finantate de fondurile structurale.

Toate aceste programe vor aduce o valoare adaugata foarte mare fiecare in parte, insa efectul sinergic al initierii in toate directiile a acestora va fi urias. Estimez ca se vor forma retele colaborative profesionale pe toate directiile profesionale care vor avea contacte in afara granitelor tarii, ca se va mari fluxul de imigrare-emigrare, ca se vor crea filtre de selectie pe criterii de eficienta manageriala pentru politicienii ce vor fi adusi in fata prin vot nominal, ca se vor rezolva multe din problemele legate de coruptia din sistemul de guvernare.

In programul gifted education se va face o atragere de fonduri din surse diferite, se va amplifica programul de pregatire profesori in metodologiile specifice, se vor crea primele centre dedicate si cel putin un prim campus, toate acestea din fonduri neguvernamentale. De asemenea se vor incheia acorduri cu organisme internationale pentru dezvoltarea de resurse umane inalt calificate pe domeniile de mare interes, se vor incheia acorduri si cu institutii publice, eventual chiar cu cele guvernamentale in aceasta directie. Aceste acorduri nu vor implica decat putina finantare din fonduri publice sau deloc, deoarece programul nu a fost inca prins in buget, legea educatiei tinerilor cu abilitati speciale si capabili de performante inalte fiind votata in perioada votarii bugetului.

Se vor porni de asemenea programe de formare de formatori in gifted education, la inceputul anului 2007, aceste programe fiind promovate in continuare in permanenta.

Se spera si intr-o implicare mai puternica a romanilor din strainatate, ce pot oferi colaborari semnificative in aceste programe prin transmiterea de know how si tehnologie, competenta si expertiza, prin deschiderea de linii de colaborare cu institutii sau factori economici sau decizionali din tarile unde activeaza si unde si-au gasit un nou camin. Este posibila sa se formeze si o linie de finantare privata pe programele expuse venita din diaspora romaneasca, sau chiar o implicare directa a unor romani cu viziunea dinamicii si dorinta de schimbare in bine a realitatilor din Romania.

Noi cei care continuam sa traim in Romania avem mare nevoie de tot acest sprijin pentru a crea un viitor mai bun macar pentru copii acestei tari. - Florian Colceag, PresedinteMesajul Copiilor Supradotati si Talentati pentru 2007:

"Sa speri in orice, caci insasi viata e o speranta!!!"


Mesajul pentru 2007 al Gabrielei Morusanu, Consultant Strategic

"Talent hits a target no one else can hit; genius hits a target no one else can see"- Arthur Shopenhauer

"Different is not necessarily better, but better is always different." Hugh Lendrum

"Some men see things as they are and say "Why?" Others dream of things that never were and say: Why not?!" G.B Shaw


Our Deepest Fear

Our deepest fear is not that we are inadequate.

Our deepest fear is that we are powerful beyond measure.

It is our light, not our darkness that most frightens us.

We ask ourselves, Who am I to be brilliant, gorgeous, talented, fabulous?

Actually, who are you not to be?

You are a child of God. Your playing small does not serve the world.

There is nothing enlightened about shrinking so that other people won't feel insecure around you.

We are all meant to shine, as children do.

We were born to make manifest the glory of God that is within us.

It is not just in some of us; it is in everyone.

And as we let our own light shine, we unconsciously give other people permission to do the same.

As we are liberated from our own fear, our presence automatically liberates others.

Nici un pas de OM, fie ca este copil, adolescent sau adult nu este posibil fara eliberarea de tipare, fara libertatea de a crea fiind tu insuti, de a crea ceva unic, ...propriul tau pas pe calea vietii.

Copiii si tinerii promovati de IRSCA Gifted Education, printr-o platforma educationala personalizata profilului nativ, respecta nu doar calea naturala, a Creatiei Vietii, dar si demnitatea umana, libertatea de creatie si de a-ti marca numele omenesc prin ceea ce iti este dat ca dar si har sa imbunatateasca viata oamenilor, dar si pe cea proprie, prin recunoasterea meritului ca ai valorificat la maximum darul Divin.

In plus, ceea ce creaza un om cu talent/har are nevoie nu doar de sustinere sociala, dar si de feed-back, pentru ca pentru societate este tot ce s-a creat vreodata, societatea de azi, caci acesti oameni sunt haraziti a fi viitorul oricarui timp prezent.

Fiecare isi are darul/harul/talentul propriu. Pentru cine nu stie inca despre acest adevar, tutorii, mentorii, educatorii, specialistii IRSCA Gifted Education sunt deschisi sa va deschida calea catre "mina de diamante" din interior. Aceasta este misiunea IRSCA Gifted Education: descoperirea si dezvoltarea potentialului fiecarui copil si tanar printr-o educatie de excelenta. Suntem dedicati Omului "nascut", pentru a il ajuta sa-si valorifice demn "propriul diamant", fara frica de stralucirea acestuia.

Urarea mea pentru Craciunul 2006 este: "La Multi Ani-Lumina!" - Gabriela MorusanuMesajele forurilor internationale pentru Gifted Education in Romania

Va invitam sa cititi scrisorile internationale primite de la cele mai inalte foruri din domeniul educatiei copiilor si tinerilor supradotati si talentati, in sprijinul realizarii programului National Gifted Education lansat de IRSCA Gifted Education in anul 2005. Una dintre cele mai relevante scrisori s-a adresat pe 6 Decembrie 2006 Parlamentului Romaniei, din partea Prof. Dr Klaus Urban, fostul presedinte in perioada 2001-2005 al celui mai inalt forum la nivel mondial in domeniul educatiei tinerilor supradotati- World Council for Gifted and Talented Children, profesor de Psihologie in Educatie Speciala, Universitatea Hannover.Sarbatoare! Legea educatiei tinerilor supradotati a fost adoptata in plenul Parlamentului. Mesajul nostru de multumire

IRSCA Gifted Education este organizatia membra si fondatoare EDUGATE, initiatoarea legii educatiei tinerilor supradotati. Organizatia noastra a intreprins mari eforturi in acest an pentru adoptarea legii. In acest moment, succesul adoptarii ei ne umple de o mare bucurie - sentimentul satisfactiei, la sfarsitul unui an foarte greu este coplesitor. Dorim sa va adresam tuturor un mesaj de multumire, in prag de sarbatori: tuturor prietenilor, sustinatorilor si semnatarilor petitiei online din tara si din intreaga lume; un mesaj special de multumire pleaca catre D-l Profesor Dr. Colceag: in mod deosebit felicitari si multumiri pentru anii de munca si sacrificiul personal extrem pus in slujba acestei initiative si a Programului National Gifted Education - fara efortul Domniei sale nu am fi avut ce sarbatori.

Felicitari intregii echipe, felicitari EDUGATE! Felicitari legiutorilor Romaniei, initiatorilor din grupul parlamentar al Partidului Conservator si Parlamentului Romaniei!

Am primit aceasta veste cu mare bucurie in sufletele noastre inainte de Nasterea Sfanta a lui Hristos.

Faza finala a adoptarii legii cunoaste etapa depunerii legii catre secretarul general al Parlamentului pentru exercitarea dreptului de sesizare asupra constitutionalitatii urmand apoi promulgarea ei de catre Presedintele Romaniei. Legea intra in vigoare odata cu publicarea ei in Monitorul oficial.

Va dorim Sarbatori fericite, cu pace, sanatate, cu belsug in casa si lumina in suflet si va multumim!

Sa va bucurati de lumina, de pace si iubire in inimi!IRSCA Gifted Education are noi membri de excelenta


 "Sa speri in orice, caci insasi viata e o speranta!!!"

Giuliano Isa Zamolo este cel mai nou membru. Este un mare pasionat de Wushu. Sa-i uram mult succes si cat mai multe reusite in competitii!


maia_small.jpg "I am always doing things I can’t do, that’s how I get to do them!"- Pablo Picasso"

Maia Oprea este o tanara artista de exceptie, recunoascuta la nivel national si international. Prin pasiunea si talentul ei, Maia a castigat o bursa la Savannah Institute of Fine Arts & Design. IRSCA Gifted Education s-a numarat printre cei ce au reusit sa o sprijine pentru obtinerea bursei de care a avut atata nevoie. Dar grijile nu s-au oprit aici! Dar Maia are in continuare nevoie de sprijin- cheltuielile de viata (asa numitele 'living expenses') sunt foarte mari pentru un tanar. Insa ea va invita sa faceti o investitie in viitor! Puteti achizitiona oricand arta ei de exceptie, admirata de mii de oameni ce au fost impresionati de talentul ei. Pictura ei a impresionat atat de mult, incat un ziar important a mentionat dorinta chiar a ministrului de Externe sa achizitioneze lucrari pentru ambasadele romanesti din strainatate. Daca va simtiti norocosi, cumparandu-i arta, puteti sa rivalizati cu o ambasada! Arta ei este disponsibila la www.maia-fine-art.com.


mircea_gogoncea_small.jpg

Mircea Stefan Gogoncea este poate cel mai premiat tanar elev al Romaniei. Are premii nenumarate! Un palmares care te impresioneaza din prima clipa. "Elevul cu cele mai multe premii"! (cum titra un mare cotidian)....Va invitam sa-l cunoasteti.

radu_marin_small.jpg "If you put your mind to work you can accomplish anything"- Back to the Future, Movie

Radu Marin este primul roman care a participat la Conferinta Internationala a Fulgerului in Aprilie 2006. Prin stradaniile proprii si prin perseverenta aratata, a avut sansa sa viziteze Statele Unite pentru a participa la Conferinta Internationala a Fulgerului ce va avea loc in Arizona. Dorinta sa a devenit posibila cu sprijinul financiar si respectiv moral al Fundatiei Umaniste "Dan Voiculescu" si IRSCA Gifted Education. Radu s-a intors "acasa intr-un final triumfator cu informatia si cu contactele si le-a facut.." Tot el spune: "am fost si voi ramane de asemenea primul roman care a participat la conferinta internationala a fulgerului, primul roman care a inceput sa puna bazele unui fenomen care nu este luat in serios in cadrul unei Romanii care mai are un drum lung de parcurs."


edit_gyenge_small.jpg "Nu-mi imaginez un minut din viata fara sa creez."

Ibolya Edit Gyenge este o tanara pasionata de tot ceea ce tine de jurnalism, literatura, arta, de creatie. Pasiunile ei sunt diverse iar visul sau cel mai mare este acum sa colaboreze in calitate de jurnalist de televiziune cu un trust media. Talentul ei o recomanda!


monica_hurdubei_pian2_small.jpg "În România nu puteam si nici nu cred ca se va putea vreodata sa-mi realizez visele, pentru ca este o jungla plina de hiene"

Monica Hurdubei a devenit membra de excelenta a IRSCA Gifted Education anul acesta. Despre performantele ei sa lasam un citat sa vorbeasca: "Copiii supradotati se manifesta in toate domeniile si aduc cu ei cultura, arta, stiinta, intelepciune, respect si dau valoare oricarei directii in care se implica. Un exemplu in aceasta directie este Monica Hurdubei, care recent a luat cea mai mare nota obtinuta vreodata la un concurs canadian de pian. Pe Monica o stiu de cand avea 6 ani si am vazut-o crescand in pasiunea ei pentru pian. Acum a terminat liceul, cu un an mai devreme decat ceilalti copii, este deja admisa la Conservatorul din Montreal si este cea mai tanara pianista care canta ca solista in concerte cu orchestra". - Prof. Dr. Florian Colceag- Presedintele IRSCA Gifted Education


2didi_geo_premiate.jpg "La inceputul lunii noiembrie am participat la Campionatele S-E Europene- Sremska-Mitrovica-Serbia unde am obtinut primele noastre titluri si medalii!! Suntem campioane S-E europene la duo juniori si campioana si vicecampioana S-E europeana la solo juniori!"

Diana Alexandra Dragu si Georgiana Stambulitchi sunt doua fete tinere, cu o ambitie iesita din comun. Sunt pasionate de dans modern. O pasiune destul de costisitioare si greu de pus in practica. Aceste doua fete admirabile, anul acesta, dupa eforturi mari, dupa lacrimi si tristeti, insistente pe la portile marilor firme, pentru o sponsorizare, au reusit o nevisata performanta: sa poata participa la concursuri internationale si sa devina campioane sud-est europene la proba de duo juniori si ...campioana si vicecampioana sud-est europeana la proba de solo juniori...A fost o mare bucurie si pentru noi sa aflam dar in acelasi timp ne-a incercat tristetea, atunci cand am aflat de greutatile traite, de chinul dinaintea plecarii (cu ce bani?), de durerile fizice si lacrimile lor in timpul consursului, de frigul din camerele unui hotel, de contrastul izbitor, alarmant, intre conditiile pe care alti copii le au pentru a participa la un campionat, de dotarile altora, primite sau sponsorizate (de la sclipici de par pana la energizante si costume)!

Anul viitor istoria se poate repeta: sunt invitate la concursuri internationale si nu au fondurile necesare... Cine oare sa inteleaga trairea intensa, visele si aspiratiile curate ale unor tinere? Speram ca cei ce vor citi...in ajun de Craciun vor intelege si le vor sprijini!


Copiii talentati au si ei vise. Ai vrea sa ii ajuti sa si le implineasca?

Trebuie sa stiti ca orice copil are un vis. Iar copiii talentati au multe. Am dorit sa le ascultam dorintele, si poate, in prag de sarbatori, inimile romanilor de pretutindeni vor tresari la frumusetea acestor copiii minunati si vor reusi sa le implineasca visele.

Sunt vise obisnuite....

Trebuie sa stiti ca visul cel mai mare al Alexandrei Abrudan este sa plece la scoala! Dar pentru ca niciodata nu a gasit suma necesara pentru a-si acoperi cheltuielile pentru studii, ea continua sa spere zi de zi la acest vis al ei. Cel mai mare! Pana atunci are nevoie sa fie sprijinita cu o suma -500 EUR pentru a-si cumpara corzi de vioara la fiecare 6 luni. Corzile se rup, sunt tare scumpe si fara corzi, Alexandra nu mai poate canta...


Pentru Mircea Stefan Gogoncea (cel mai premiat copil al Romaniei) cel mai mare vis ar fi acela sa poata canta la o guitara de lutier.


Visul lui Andrei Serban (7 ani), la recomandarea si cu sustinerea D-nei pictor Olga Marginean, de renume national si international, este sa obtina un cuptor de ars lutul. Andrei are lucrari premiate si nenumarate participari la emisiuni televizate. Cuptorul nu costa mai mult de 1.500 EUR dar fara el nu poate arde lutul, o etapa necesara in lucrul ca olar. El mai are nevoie de materiale de pictura, de sevalet si de culori.


Giuliano (13 ani) doreste mult o pereche de 'adidasi' marimea...38! :-)


Diana si Georgiana (14 si respectiv 13 ani) isi doresc mult sa poata fi sustinute sa participe la concursurile internationale din 2007 -pentru care nu au fondurile necesare- si sa poata sa isi cumpere costume de dans. Aa, inca ceva: isi doresc tare, tare mult sa poata sa imortalizeze clipele lor de succes cu un aparat foto..;-)

Iata si mesajul tinerelor fete pentru anul 2007:

"Anul 2006!...In prima zi a anului... am si zis ca va fi an ca oricare altul, cu vise, munca, sperante. Aveam atunci doua mari vise, sa intram la liceul Teoretic Eugen Lovinescu bilingv (portugheza) si sa participam la concursuri danceshow in competitiile internationale.

Daca de primul vis eram sigure ca se va implini - fiindca intotdeauna ne-a placut scoala la fel de mult ca si dansul :), la al doilea nici nu indrazneam sa visam. Si totusi, am fost contactate de dra. Monica Gheorghiu, din IRSCA Gifted Education - a avut incredere in noi si in potentialul nostru, fiind invitate sa devenim membre de excelenta. O luna mai tarziu am fost selectionate de cei de la IDO-Romania pentru a participa la concursurile internationale danceshow. Asa am participat in octombrie la Campionatul European Danceshow - Dounajvarous - Ungaria unde nu am luat un loc pe podium, dar ne-am calificat pentru Campionatele Mondiale si totodata, am obtinut licenta internationala de dansator. La inceputul lunii noiembrie am participat la Campionatele S-E Europene- Sremska-Mitrovica-Serbia unde am obtinut primele noastre titluri si medalii!! Suntem campioane S-E europene la duo juniori si campioana si vicecampioana S-E europeana la solo juniori!

Apoi a urmat Campionatul Mondial -Riesa-Germania unde am ajuns in semifinale.

Am avut insa si foarte multe greutati legate in primul rand de banii necesari deplasarilor, am avut si sponsori dar parintii au fost nevoiti si sa se imprumute pentru ca noi sa putem participa.

2007...Speram sa ne aduca sanatate, putere de munca sa ne aparam titlul obtinut si sa obtinem si medalii la concursuri mari. In al doilea rand, sa gasim oameni care sa aiba incredere in noi si sa ne sponsorizeze participarile fiindca altfel nu avem cum.

Pentru noi, anul 2007 inseamna 4 mari concursuri internationale si speram sa putem participa ..dar asta depinde doar de sponsori...."


Maia este in drum spre Statele Unite. Emotiile de anul acesta au fost foarte mari.. Maia a luptat sa obtina o bursa ce ii acopera costurile studiilor in Statele Unite la un colegiu renumit de studii in arta..si a reusit! Dar Maia are in continuare nevoie de sprijin- cheltuielile de viata (asa numitele 'living expenses') sunt foarte mari pentru un tanar. Insa ea va invita sa faceti o investitie in viitor! Puteti achizitiona oricand arta ei de exceptie, admirata de mii de oameni ce au fost impresionati de talentul ei. Pictura ei a impresionat atat de mult, incat un ziar important a mentionat dorinta chiar a ministrului de externe sa achizitioneze lucrari pentru ambasadele romanesti din strainatate. Daca va simtiti norocosi, cumparandu-i arta, puteti sa rivalizati cu o ambasada! Arta ei este disponsibila la www.maia-fine-art.com.


Visul pianistei Monica Hurdubei este acela de a obtine sprijin din partea unei case de discuri- Monica doreste sa inregistreze un CD. Va invitam sa realizati o inregistrare impreuna, cand Monica se afla in tara. Puteti sa o contactati direct la e-mailul personal: monica_hurdubei la yahoo.com


Petrut Cobarzan ne-a scris cateva randuri: "Nu pot sa imi doresc decat ca cei care nu si-au schimbat ochelarii de ceva vreme sa treaca pe la oftalmolog (atat la propiu cat si la figurat). Mai am totusi un “vis” mic: mai tineti minte cand in clasa I am inceput cu elemente de logica matematica, cu propozitii si valoarea lor de adevar? Era acolo la categoria propozitiilor “false” un exemplu interesant :”Porcul zboara”. Ei bine…visul meu e sa ii schimb valoarea de adevar. Vreau sa fac ceva sa zboare si porcul ala (poate avea si inteles figurat, dar in general ne rezumam la sensul propiu). Sigur gasim noi aripi pentru el!"

"In ceea ce ma priveste...2006? 2006 a fost un an nefast in care am dezamagit, cel putin la prima vedere. N-am reusit nimic important in plan profesioanl, daca se poate spune asa. Poate doar sa absolvesc Academia ORACLE (ceea ce suna poate pompos, dar stim cu totii ca defapt nu e ceva foarte greu). Un an plin de informatii, de noutati…am invatat multe despre lucruri ce nu credeam ca ma vor interesa candva. Mi-am deschis noi orizonturi.

Totodata raman cu amarul nedreptatii si cu ideea ca in Romania inca avem multi oameni care nu isi fac datoria si care nu isi schimba ochelarii suficient de des, ca la noi "birocratia" si lipsa de comunicare sunt incurajate.

Legea...e lege. Ma bucur pentru aprobarea legii si sper ca ea sa ne ajute intr-adevar. Eu nu cred ca o sa simt consecintele aprobarii legii (sunt in an terminal), dar sper ca altii sa aiba ocazia.

Nu poti "auzi" viitorul deci n-ai de unde sa sti daca "viitorul suna bine"...

Planuri? Sunt in clasa a XII-a, am BAC. Nu cred ca o sa am la fel de mult timp. Dar o sa incerc sa fiu la un nivel mai ridicat decat pana acum (si implicit si celui de anul ce se termina). Sper sa termin cu bine liceul si ca acced in invatamantul superior. Inca nu sunt sigur ce o sa studiez. Ma informez inca."Anul 2006 in retrospectiva

Martie 2006

IRSCA Gifted Education participa cu un stand la VoluntExpo 2006 pentru a atrage voluntari si a se intalni cu voluntari, Bucuresti

20 Martie 2006

In calitate de fondatori ai EDUGATE, lansam "Gifted Education Forum" si initiem dezbaterea nationala asupra propunerii legislative privind educatia tinerilor supradotati si capabili de performanta inalta, un eveniment ce a avut loc la sediul UNESCO-CEPES cu participarea initiatorilor si promotorilor acestui proiect de lege - Prof. Dr. Florian Colceag, presedintele EDUGATE si deputatii conservatori Bogdan Pascu si Eduard Hellvig, precum invitati - vicepresedintele Comisiei de Invatamant din Camera Deputatilor, oameni de afaceri, reprezentanti ai unor misiuni diplomatice, membrii Consortiului EDUGATE din care fac parte peste 30 de prestigioase institutii educationale si reprezentanti ai altor organizatii neguvernamentale dintre cele mai active in sustinerea tinerilor supradotati in Romania - Fundatia Umanista "Dan Voiculescu", Fundatia Blue Heron, Fundatia Lauder-Reut, Organizatia PISC, Fundatia MATCA -2000, Fundatia Chance for Life - oameni de cultura, reprezentanti ai mass-media si tineri.

3-6 Aprilie 2006

IRSCA Gifted Education participa prin Presedintele Colceag la "Gifted Education in Europe"- "Meeting of civil organizations, professionals, administrators and policy makers in Hungary, prezentand o alocutiune "Gifted Education in Europe"

3-6 Aprilie 2006

IRSCA Gifted Education devine membru cu drepturi depline in ECHA si WCGTC- ECHA- The European Council for High Ability si the WCGTC- World Council for Gifted and Talented Children, cele mai importante doua forumuri la nivel European si international in domeniul gifted education.

Aprilie 2006

Initiata de EDUGATE si cunoscand aportul Fundatiei Dan Volciulescu, propunerea legislativa privind educatia tinerilor supradotati si capabili de performanta inalta este propusa in Parlament de Grupul Conservator.

2 Aprilie 2006

IRSCA Gifted Education sprijina pentru obtinerea bursei de calatorie pe tanarul Radu Marin (18 ani) pentru a participa la Conferinta Internationala a Fulgerului (Arizona) el devenind astfel primul roman si cel mai tanar participant la aceasta conferinta. Dorinta sa a devenit posibila cu sprijinul financiar si respectiv moral al fundatiilor Fundatia Umanista "Dan Voiculescu" si IRSCA Gifted Education.

22 Aprilie 2006

EDUGATE lanseaza prin Presed. Florian Colceag Petitia Online de semnaturi pentru sustinerea proiectului de lege aflat in Parlament.

Mai 2006

IRSCA Gifted Education sprijina Colegiul liceal bilingv Lauder-Reut Romania ce va functiona din anul scolar 2006-2007, prin pregatirea profesorilor ca specialisti in gifted education in vederea deschiderii de programe de invatare accelerata pentru tineri supradotati si programe de pregatire individuala

5 Iunie 2006

IRSCA Gifted Education participa prin Presedintele Colceag la "Forumul Marii Negre"

23 Iunie 2006

IRSCA Gifted Education participa in seria evenimentelor organizate de EDUGATE la evenimentul "JOCUL CARE ZIDESTE" - (Muzeul Literaturii Romane) unde au fost prezentate comunicari asupra: "Alternativelor formative" (Florian Colceag) "Jocul - forma primordiala de învatare"(Vanda Florea), "Corectarea caracterului prin jocul logic" (Florin Banateanu), "Dezvoltarea creativitatii" prin muzica (Rodica Barbuta), prin arta plastica (Dorana Cosoveanu), prin lectura si creatie literara (Daniela Tomescu). La manifestare au participat in calitate de invitati si actanti reprezentanti din institutii centrale si locale, specialisti în domeniul psiho-pedagogiei, educatiei artistice, educatiei alternative, organizatii neguvernamentale, cadre didactice, copii si tineri.

Iunie 2006

IRSCA Gifted Education sprijina pentru obtinerea bursei pe tanara Maia Stefana Oprea (18 ani) pentru studii in Statele Unite ale Americii, la Colegiul Savannah Institute of Art & Design- una dintre cele mai bune scoli de arta din US (top 10).

August- Septembrie

IRSCA Gifted Education promoveaza tinerii supradotati prin recomandarile facute seriei de articole “Tinerii supradotati” aparuta in Adevarul

1 Septembrie 2006

IRSCA Gifted Education lanseaza un nou website, foarte prietenos, cu o tinuta grafica de exceptie, caracterizat de un foarte bogat continut de resurse pentru copii, parinti, psihologi, educatori si formatori si realizat prin munca voluntara a tuturor celor implicati (Pixel Creative, Stefan Nicula, Mihai Dragan, Devis Grebu, MXHost si voluntari IRSCA Gifted Education).

17 Septembrie 2006

EDUGATE lanseaza Manifestul Educatiei. Textul este elaborat de Presedintele EDUGATE, Prof. Dr. Colceag. Este lansata si sustinerea prin semnaturi a manifestului online la: http://www.supradotati.ro/semnatura.php

17 Septembrie 2006

EDUGATE lanseaza si propune spre dezbatere Strategiei Nationale pentru Gifted Education. Textul este elaborat de Presedintele EDUGATE, Prof. Dr. Colceag si disponibil la adresa click.

17 Septembrie 2006

EDUGATE lanseaza si propune spre dezbatere metodologiile de aplicare a legii privind educatia tinerilor supradotati, capabili de performanta inalta. Textul este elaborat de Presedintele EDUGATE, Prof. Dr. Colceag si disponibil la adresa click.

22 Septembrie 2006

IRSCA Gifted Education participa la Seminarul International "Tinerii adulti de astazi in societatea europeana de maine" realizat de Societatea Romana pentru Educatie Permanenta, seminar co-finantat de U.E. in cadrul programului Socrates Grundtvig 1, 114170-CP-1-2004-RO-GRUNDTVIG-G1 prin alocutiunea "Combaterea dezavantajarii sociale a copiilor supradotati" sustinuta de Prof. Dr. Florian Colceag

10 Octombrie 2006

IRSCA Gifted Education lanseaza EQ-IQ+ cursul de invatare accelerata, un curs singular pe piata educativa si semnalat de presa de calitate din Romania - printre ziarele care au recomandat cursul se numara si Cotidianul.

27 Octombrie 2006

IRSCA Gifted Education participa la Gala Oameni pentru Oameni, editia a 4-a, fiind nominalizata la categoria: Voluntariat Public (Campanii de voluntariat public – care sunt initiate de o institutie sau fundatie, dar implica voluntari din rândul publicului larg, în beneficiul unei cauze sau a unui proiect) cu "Primul Program National Gifted Education".

Importanta primului Program National Gifted Education

Primul Program National Gifted Education urmareste dezvoltarea abilitatilor copiilor si tinerilor capabili de performanta inalta indiferent de domeniul in care aceasta se manifesta- abilitati academice deasupra mediei, potential intelectual deasupra mediei, potential pentru leadership, creativitate, abilitati de gandire la nivel superior, talente exceptionale, inteligenta emotionala si sensibilitate deosebita - si este sustinut de EDUGATE- Consortiul Roman pentru Educatia Copiilor si Tinerilor Supradotati si Talentati - astazi una dintre cele mai mari initiative educationale private in Romania, numarand peste 30 dintre cele mai prestigioase institutii educationale, companii si organizatii non-profit.

Programul educatiei tinerilor supradotati si capabili de performanta inalta (gifted education) este un program international ce cuprinde o educatie specifica pe toata plaja de educatie de la gradinita si pana la studii post-doctorale. Initiat in 1984 de catre americani, acest program este considerat ca fiind direct corelat cu dezvoltarea regionala datorita resurselor umane inalt calificate si motivate, cu calitati intelectuale si morale superioare pe care le produce.

Educatia gifted education nu este o educatie elitista, ci prin adoptarea la alegerea scolilor a unor programe de imbogatire a curriculei (enrichment), accelerare, tutoring si mentoring, toate categoriile de copii sunt promovate si sprijinite sa-si dezvolte abilitatile naturale, potentialul.

In Romania, programul a fost lansat in 2005 la initiativa Presedintelui IRSCA Gifted Education, Prof. Dr. Florian Colceag. Prin masura exemplara a modelului pe care l-a oferit atator oameni, prin puterea sa de daruire, cat si a misiunii de exceptie pe care programul gifted education o poate avea pentru Romania, domnia sa a atras in sustinerea programelor IRSCA Gifted Education peste 100 de persoane ca voluntari. Tot datorita eforturilor sale Programul National Gifted Education este recunoscut la nivel international de cele mai importante foruri in domeniul gifted education (WCGTC - World Council for Gifted and Talented Children si ECHA-European Council for High Ability) si are numerosi sustinatori internationali.

Programul a cunoscut o faza de amplificare prin sustinerea in Parlament de catre EDUGATE a propunerii legislative privind educatia tinerilor supradotati, capabili de performanta inalta - tineri ce reprezinta astazi resursele cele mai valoroase si capabile de a cataliza eforturile Romaniei pentru dezvoltare durabila si integrare in UE.

Copiii si tinerii cu capacitate de performanta inalta - deseori numiti supradotati- aproximativ 2 - 6 procente din populatia umana - pot fi considerati o categorie dezavantajata a populatiei Romaniei din cel putin doua puncte de vedere. In primul rand, sistemul actual de invatamant de stat nu favorizeaza diferentierea (dezvoltarea competentelor si abilitatilor specifice) si nu incurajeaza suficient performanta. In al doilea rand, copiii cu abilitati deosebite, neintegrati într-un sistem educativ care sa le acopere nevoile speciale de educare si instruire, au o incidenta crescuta de risc de integrare sociala sau economica, ceea ce ii transforma intr-o categorie ce trebuie protejata prin masuri educative specifice- un fapt reflectat de legislatia mondiala din domeniu (un exemplu apropiat: Recomandarea 1248/2004 a Parlamentului European).

Importanta capitala a Programului National Gifted Education deriva din efectele benefice, strategice, pe care le genereaza pe termen lung. Necesitatea unei astfel de initiative este evidenta, aceste sisteme educationale moderne fiind deja implementate cu succes in tarile foarte bine dezvoltate si contribuind imens la dezvoltarea lor tehnologica si economica prin capacitatea de a produce resurse umane inalt calificate si motivate, cu calitati intelectuale si morale superioare, capabile de a excela si de a inainta frontierele cunoasterii umane in arta, stiinta, cercetare, antreprenoriat, leadership.

1 Decembrie 2006

Domnul Profesor Colceag este invitat si premiat de catre Televiziunea Nationala TVR1, cu ocazia sarbatoririi Zilei Nationale a Romaniei cu trofeul "Inimi de romani" pentru indelungata sa activitate in sprijinul semenilor sai. In prag de ani, dorim sa realizam si noi un omagiu unui mare profesor, un om genial, mai bine zis un om catalogat de specialisti cu o rarisima inteligenta fractala, un om care a facut mult bine semenilor. Este un omagiu si o recunoastere a eforturilor sale uriase de a aduce in Romania primul program national in gifted education, pentru educatia copiilor supradotati, un sistem de educatie orientat catre dezvoltarea capacitatilor individuale si orientarea acestora catre nevoile acute de dezvoltare si de rezolvare a problemelor nationale si internationale.

Prof. Dr. Florian Colceag este un om cu un coeficient de misiune de o inaltime uluitoare.

Si-a vindut casa si masina pentru a sprijini copii supradotati. Dupa o indelungata experienta cu copiii supradotati, in zeci de ani pregatitori oferiti copiilor olimpici la matematica, cu zeci de medalii obtinute, a plecat in Statele Unite la un Master in Gifted Education la Utah Univesity si s-a intors tot in Romania, desi ar fi putut emigra cu usurinta pentru oferte tentante, “sa puna pe picioare” sistemul de educatie gifted education dedicat formarii unor resurse umane de o inalta tinuta morala, profesionala si umana. Intors acasa, a renuntat timp de 2 ani la orice slujba pentru a-si putea dedica toata puterea acestui proiect de anvergura nationala.

Tot ce a intreprins a fost realizat dintr-un voluntariat sustinut pana la sacrificiu.

Cuvintele nu sunt de ajuns sa exprime sacrificiul unui om pentru semenii sai, de aceea nici eu nu voi incerca sa o fac. Pe acest website ca si pe Internet veti putea gasi.. lansari de proiecte, de organizatii si supraorganizatii, trimiteri catre articole, publicatii, proiecte, membership-uri si scrisori de recomandare la nivel international...

Vom mai adauga ceva ce are importanta deosebita: Domnul Profesor Colceag a reusit prin masura exemplara a modelului pe care l-a oferit atator oameni sa atraga in jurul sau reprezentanti de companii si institutii care alaturi astazi formeaza IRSCA Gifted Education- o organizatie non-profit care de la infiintarea sa acum 2 ani functioneaza numai pe baza voluntariatului profesionist, de tinuta, al unor oameni de meserie, profesionisti de o factura impresionanta, atat prin calitate cat si cantitate. Lista tuturor voluntarilor atrasi de activitatile noastre (peste 100) se gaseste aici.

Tot ce s-a realizat in acesti 2 ani de la infiintare de catre IRSCA Gifted Education s-a facut printr-o ardere continua, prin puterea de daruire atat a fondatorului cat si a misiunii de exceptie pe care programul gifted education o are pentru Romania: "Sa stimuleze si sa promoveze invatamantul si cercetarea romaneasca originala, sa atraga in aceasta activitate tineri dotati cu inclinatie spre cercetare, leadership, antreprenoriat si arte si sa contribuie la prestigiul acestor activitati pe plan national si international. Sa promoveze si sa sprijine dezvoltarea persoanelor cu har si talent din toate domeniile: stiinta, arta, management, leadership".

La initiativa D-lui Profesor Colceag, pentru sustinerea Programului National Gifted Education, s-a format in 2005 EDUGATE - Consortiul Roman pentru Educatia Copiilor si Tinerilor Supradotati si Talentati - astazi una dintre cele mai mari initiative educationale private in Romania, numarand peste 30 dintre cele mai prestigioase institutii educationale, companii si organizatii non-profit ca fondatori. EDUGATE este totodata initiatorul propunerii legislative privind educatia tinerilor supradotati si capabili de performanta înalta aflata in dezbaterea Parlamentului.

Numarul de copii romani ce au nevoie de sprijin prin acest program gifted education este inestimabil (aprox. 10% din tanara generatie). Educatia gifted education nu este insa o educatie elitista, ci prin adoptarea la alegerea scolilor a unor programe de imbogatire a curriculei (enrichement), accelerare, tutoring si mentoring, toate categoriile de copii sunt promovate si sprijinite sa-si dezvolte abilitatile naturale si potentialul.

Numarul celor deja sprijiniti este apreciabil: sunt sute de oameni care ar putea realiza scrisori de recomandare si multumire D-lui Profesor, pentru ca toti recunosc valoarea de implicare sufleteasca, profesionala si umana, in viata lor, a profesorului, cu accent pe profesor. Nominalizat in editia 2004-2005 in International WHO'S WHO of Professionals, anul 2006 este momentul in care efortul acestui mare OM a fost pus in lumina in Romania. Eforturi exceptionale si rezultate minunate in sustinerea si beneficiul semenilor: Un mare roman, cu adevarat –Profesorul Dr. Florian Colceag.

13 Decembrie 2006: Sarbatoare!

Adoptarea legii educatiei tinerilor supradotati in plenul Parlamentului cu unanimitate de voturi. IRSCA Gifted Education s-a numarat printre initiatori. Reusita ne bucura mult si salutam acest gest cu toata increderea. Va invitam sa cititi comunicatul lansat cu ocazia adoptarii legii aici.Afla cum a reflectat media activitatea noastra in 2005-2006

IRSCA Gifted Education a avut numeroase contributii si interviuri pentru articole aparute in ziare/televiziuni - Mircea Dinescu show, Tuca Show; Antena 3 - Gabriela Vranceanu Firea; TVR1- Inimi de romani; TVR2; Cotidianul, Ianuarie 2005: "400 de minti sclipitoare"; Cotidianul, Martie 2005: "Promisiuni pentru adolescentii de elita"; Adevarul, Mai 2005: "Pentru ca romanii nu stiu cum sa se poarte cu ei, copiii supradotati au o viata chinuita"; Psihologia Azi, Mai 2005: Cum evaluezi inteligenta copilului tau"; Cotidianul, Septembrie 2005, "50.000 de tineri supradotati au renuntat la educatia romaneasca"; Adevarul, Octombrie 2005: "Educarea supradotatilor si promovarea lor - o prioritate nationala"; Cotidianul, Mai 2006: "Copiii supradotati cer prin lege scoli speciale"; Adevarul, 14 Decembrie: "Legea care vrea sa tina supradotatii in tara"; Adevarul, Iulie 2006: "Liceanul Radu Marin vrea sa îmblânzeasca fulgerul"; Adevarul, Iulie 2006: "Maia Oprea un tablou pe zi"; Adevarul, August 2006 "Elevi supradotati - Edit Gyenge cameraman si reporter la 16 ani"; Adevarul, August 2006: "Elevi supradotati - Autor de culegeri de matematica la 14 ani"; Adevarul, August 2006: "Elevi supradotati - Alexandra Abrudan cânta la o vioara veche de 125 de ani" ;Adevarul, August 2006: "Elevi supradotati - Andrei Serban creeaza peisaje în plastilina";Adevarul, Septembrie 2006: "Elevi supradotati - Andrei Serban creeaza peisaje în plastilina";Adevarul, Septembrie 2006: "Alma Mihu face un portret într-un sfert de ora";Adevarul, Septembrie 2006: "Tineri supradotati - Pianista Monica Hurdubei, adoptata de canadieni";Cotidianul EQ-IQ+ cursul de invatare accelerata, un curs singular pe piata educativa si semnalat de presa de calitate din Romania - printre ziarele care au prezentat cursul se numara si Cotidianul.Cum ne poti ajuta in 2007

IRSCA Gifted Education are nevoie de sprijin pentru actiunile anuntate in 2007. Increderea pe care am intarit-o in acesti ani prin rezultatele noastre, in inimile atator oameni, companii si voluntari (caci IRSCA a realizat ceea ce vedeti, in cei 2 ani de la infiintare, numai pe baza caldurii si devotamentului voluntarilor sai) speram sa va indemne sa investiti in noi. Veti investi in viitorul tarii! Promovand valori, ne promovam pe noi insine in viitor!

Modalitatile prin care ne puteti sustine sunt clasice si ele va stau la dispozitie aici . Speram mai mult sprijin din partea unor contribuabili mai bine informati si decisi sa-si foloseasca dreptul de a utiliza 2% din impozit in sprijinul tinerei generatii talentate, cei ce pot sa intoarca 'investitia inmiit'.

Tot mai multe corporatii aleg sa sprijine educatia tinerelor generatii in spiritul respectarii valorilor, a mediului ambiant si a principiilor - aceasta este cea mai mare investitie posibila in viitor, o investitie ce poate sustine implicarea si dezvoltarea companiei pe termen lung. Si compania dvs. poate alege sa directioneze legal sume reprezentand 0.03% din cifra de afaceri sau 20% din impozitul pe profit catre o asociatie non-profit, ca a noastra.

Dispozitiile legale va stau la indemana, decizia va apartine!

Invitam companiile sa faca parte din consortiul EDUGATE, pentru a sustine financiar, in parteneriat de tip 'social venture' proiectele noastre de educatie, cercetare, proiectare, incubatoare de afaceri si dezvoltare regionala, samd. Alaturi de noi se afla deja numeroase companii ce au inteles misiunea noastra de inalta valoare sociala.

Ne puteti scrie, ne puteti suna, suntem oricand in sprijinul dvs. si suntem bucurosi de orice ajutor/sfat/sugestie/sprijin pentru reusita Programului National Gifted Education. Multumim!

LA MULTI ANI ROMANIA!

 

  ANUL 2006 IN IMAGINI

Sarbatoare! Legea educatiei tinerilor supradotati a fost adoptata in plenul Parlamentului

Gifted Education Forum: Recital Alexandra Abrudanrecital_alexandra_abrudan.jpg  

Colceag_Gifted_Education_Forum.jpg (75418 bytes)

4GiftedEducationForum.jpg (62631 bytes)

3GiftedEducationForum.jpg (78244 bytes)

Lauder_Roza_Brumfeld.jpg (65589 bytes)

1GiftedEducationForum.jpg (70417 bytes)

Dezbatere Parlament Legea Educatiei Tinerilor Supradotati: Iulie 2006

  Eveniment EDUGATE: "Jocul care zideste", Iunie 2006


 Web Design - Mihai Dragan, Web Development - Stefan Nicula / freelance web specialist , Ilustratii - Devis Grebu, Hosting by MXhost