Cursuri de Citire rapida, Învatare rapida si de Organizare a memoriei 

Indrazneste sa-ti implinesti visele!


EQ-IQ+. Curs de invatare accelerata oferit de IRSCA Gifted Education.

Cursul este sustinut in Bucuresti de Presedintele EDUGATE si IRSCA Gifted Education, Prof. Dr. Florian Colceag. Urmatoarea sesiune va avea loc incepand cu 27 ianuarie 2007. Cursul are loc in fiecare sambata, intre orele 14.00- 17:30 timp de 8 week-end-uri, la Colegiul National Mihai Viteazul din b-dul. Pache Protopopescu nr. 62. Oferta este adresata tuturor categoriilor de varsta. In limita a 30 de locuri disponibile, cursul este oferit pe principiul: “primul venit, primul servit”, de aceea va invitam sa va inscrieti din timp. Se va realiza si o lista de asteptare pentru organizarea urmatoarei serii.

Inscrieri:

cursuri.gifted la gmail.com

EQ-IQ+, curs de invatare accelerata, este un curs singular pe piata educativa si salutat cu interes de presa din Romania. Printre ziarele care au recomandat cursul se numara si Cotidianul prin articolul intitulat "Metode de invatare accelerata"si Evenimentul Zilei prin articolul intitulat"Lectii de invatare cu rost".

Scurta introducere EQ-IQ+

"Fa ce functioneaza si fa-l sa functioneze si mai bine!"

De ce avem nevoie de invatarea accelerata?

1. Metodele traditionale de invatare s-au nascut in era industriala cand fluxul informational era mic, incomparabil cu cel de acum, astfel ca ele sunt astazi depasite.
2. In noua era a informatiei, invatarea trebuie sa fie totala, originala, sa se desfasoare prin colaborare, sa se faca prin modalitati interne si nu externe, sa se faca cu bucurie si sa aiba o buna integrare in harta mentala a celui care invata.

Supravietuirea si sanatatea indivizilor si a organizatiilor de astazi depinde de abilitatea lor de a invata. Si nu o invatare dupa retete, si prin repetitii, ci prin a gandi, a intreba, a explora, invatare care sa creeze si sa creasca constant.
Deoarece suntem in plina cultura a invatarii, ca niciodata in istorie, este de la sine inteles ca avem nevoie sa gasim solutii si cai de a optimiza invatarea.

Avantaje ale invatarii accelerate

 • Descatuseaza imaginatia creatoare
 • Genereaza implicare totala in invatare
 • Creaza medii sanatoase de invatare
 • Mareste viteza de invatare si o dezvolta
 • Imbunatateste memoria si obtinerea de performante
 • Construieste comunitati reale de invatare
 • Imbunatateste mult tehnologia de invatare

Un mediu pozitiv pentru invatare

Oamenii invata cel mai bine cand se afla intr-o stare psihica plina de optimism, emotionala, intr-un mediu social relaxant si care stimuleaza. Simtul sigurantei, al interesului si al bucuriei este esential pentru optimizarea invatarii.

Implicarea totala in invatare

Cea mai buna modalitate de a invata necesita implicare activa 100% si presupune responsabilitate totala. A invata nu este un proces pasiv ci de creare activa. De aceea Invatarea Accelerata tinde sa fie un proces activ bazandu-se mai putin pe prezentari.

Colaboarare in invatare

Invatarea este maxima intr-un mediu de colaborare. Toate metodele de invatare accelerata tind sa fie sociale in timp ce invatarea traditionala implica competitia intre indivizi izolati. I. A. incurajeaza colaboararea intr-o comunitate a invatarii.

Varietatea ce se aplica stilurilor de invatare

Oamenii invata cel mai bine cand au la dispozitie o varietate de modalitati de invatare care le permit sa-si foloseasca toate simturile si sa-si exerseze propriul stil.

Invatare contextuala

Oamenii invata cel mai bine in context. Faptele si deprinderile invatate izolat sunt greu de asimilat si se uita usor. Cea mai buna metoda de invatare este sa inveti singur intr-un proces continuu de implicare in “lumea reala”, de feedback, reflectie, evaluare si reimplicare.

Care este diferenta?

Iata o comparatie intre unele dintre caracteristicile invatarii traditionale si invatarea accelerata. Acestea sunt doar tendinte si nu termeni aflati intr-o opozitie definitiva.

Invatarea traditionala
Tinde sa fie:

 • Rigida
 • Sobra, serioasa
 • Orientata pe o singura cale
 • Centrata pe mijloace
 • Competitiva
 • Behaviouristica
 • Centrata pe materiale
 • Verbala
 • Mentala (cognitiva)
 • Bazata pe timp

Invatarea accelerata
Tinde sa fie:
 • Flexibila
 • Placuta
 • Orientata pe mai multe cai
 • Centrata pe scopuri
 • Invitatie la colaborare
 • Umanista
 • Multisenzoriala
 • Hranitoare
 • Centrata pe activitate
 • Mentala/emotionala/fizica
 • Bazata pe rezultateInfoSPEED- "Citire si memorare rapida" Modul oferit de compania InfoSPEED in 5 orase in Romania (Bucuresti, Iasi, Cluj, Timisoara, Brasov) , continuator programe "nEU-ROn". Din 2006, InfoSPEED este membru al EDUGATE - Consortiul Roman pentru Educatia Copiilor si Tinerilor Supradotati si Talentati.


Oferta InfoSPEED

Ce inseamna InfoSPEED si ce inseamna programul InfoSPEED?

Programul InfoSPEED este recunoscut si integrat Programului National Gifted Education, lansat de consortiul EDUGATE, ce faciliteaza accesul tinerilor si adultilor la educatia de excelenta pe tot parcursul vietii. Lansata in 2006, InfoSPEED este cea mai importanta companie din domeniul educatiei permanente si al dezvoltarii abilitatilor (lifelong skills) din domeniul invatarii si procesarii informatiei. InfoSPEED este membru din 2007 al EDUGATE - Consortiul Roman pentru Educatia Copiilor si Tinerilor Supradotati si Talentati.

De ce este nevoie de abilitati de invatare pe toata viata?

Educatia este un proces permanent. El începe înca înainte de a ne naste si se asimileaza printr-un proces de învatare.
Actualul sistem de învatamânt (scoli, licee, facultati, institute, colegii...) ocupa tinerilor care-l parcurg circa 12 - 18 si chiar mai multi ani din viata. Multi sunt nevoiti, prin schimbarea profesiunii sau prin diverse specializari, sa continue învatarea pe tot cursul vietii. 

Paradoxal, în acest sistem bine structurat si aparent foarte logic, lipseste un lucru esential chiar de la temelia lui: un obiect, o materie, o stiinta care sa-i învete pe tineri cum sa învete eficient, inteligent, creativ. 

Modulele InfoSPEED - "Citire si memorare rapida" vin sa completeze golul ramas în actualul sistem educational.
A stapâni tehnica învatarii seamana cu stapânirea mersului pe bicicleta, a înotului, a cititului…Odata însusita deprinderea, nu se mai uita toata viata.


În conditiile impuse de societatea informationala, învatarea depaseste granitele scolii si devine o componenta esentiala si permanenta a vietii.
În tarile dezvoltate durata medie a unei cariere este mai mica de sase ani, durata determinata de ritmul de dezvoltare al tehnologiilor.
Ce se întâmpla cu tehnicile de învatare?
Veti spune: "avem calculatoare!"
"Da", voi raspunde. Cu ajutorul calculatorului accesam informatia, informatie din belsug, pusa la dispozitie prin internet. Numai ca aceasta se face, în cea mai mare parte, prin lectura iar viteza de citire a ramas aceeasi cu cea de acum 100 – 150 de ani.


Avansarea tehnologiei determina o accentuare a decalajului dintre cantitatea de informatii si capacitatea de asimilare a ei. Daca în tarile dezvoltate ritmul transformarilor este atât de intens, cum va fi acest ritm în tarile în curs de dezvoltare? Uluitor! Reconversia profesionala va afecta cea mai mare parte a populatiei. Cei mai expusi vor fi adultii, care au pierdut exercitiul învatarii.
O disciplina intitulata Tehnica învatarii, cuprinzând tehnica citirii rapide, tehnica memorarii eficiente, tehnica învatarii rapide a unei limbi straine, tehnica învatarii rapide a unei materii ar trebui sa se predea în scoli începând chiar din clasele mici. Daca în scoala nu se predau asemenea cursuri, ele pot fi urmate în afara scolii de catre cei care doresc sa se integreze în societatea informationala.
Modulul InfoSPEED este primul pas din Tehnica învatarii. El este structurat într-un nou concept, adoptat în tot mai multe scoli din SUA, conceptul de "învatamânt global".


Învatamântul global reprezinta o tehnica sinergica care îmbina armonios:
- inteligenta cognitiva;
- exercitiul fizic;
- educatia nutritiva;
- educatie pentru integrare sociala.

Inapoi la Index

Cui i se adreseaza?


Modulul InfoSPEED - "Citire si memorare rapida" se adreseaza tuturor acelora pentru care informatia reprezinta obiectul sau instrumentul muncii.
Începând din anul 1998, elevi, studenti, absolventi ai unor institutii de învatamânt superior, grupati în 43 de serii de cursanti, au urmat cursul cu multa placere. Ei au reusit, în acelasi timp, sa acumuleze deprinderi care le vor folosi întreaga viata.

Inapoi la Index

Marturii


La sfârsitul seriei a 38-a, la care au participat studentii Facultatii de Filosofie a Universitatii "Al. I. Cuza", Iasi, unul din cursanti îsi exprima impresiile astfel:

"Sincer! Am venit la acest curs în ideea de a-mi mari viteza de citire, dar la sfârsitul cursului m-am trezit un alt om. Un om care doreste sa afle mai multe despre el si despre altii. Poate aceasta placere a fost "motorul" schimbarii. Înainte de toate am început sa învat cine sunt eu si voi cauta sa aflu cât mai multe despre mine. Este parca putin spus: Curs de citire si memorare rapida. Acesta este doar un substrat superficial al cursului, esenta este în ceea ce înveti, descoperi, în noile informatii si în usile pe care tocmai ti le-ai deschis. Niciodata nu am mers cu asa o placere la un curs." (Pamela Pacurariu, stud., Filosofie anul III, 2004, Iasi)

Mai multe marturii: click aici

Si totusi, Pamela a realizat o crestere a vitezei de citire de 6 ori si a capacitatii de memorare de 3,2 ori. Acest lucru s-a reflectat imediat în rezultatele obtinute la sesiunea de examene din ianuarie-februarie 2004. Dar ea spune: "câstigul cel mare a venit din alta parte..."


Cine sunt eu? V-ati pus vreodata aceasta întrebare?

"Sunteti un individ unic si remarcabil, o forta vitala dinamica, apt sa gândeasca critic, sa traiasca în mod creator si sa aleaga liber" (John Chaffee).

"M-am nascut pentru succes, nu ca sa esuez. Am fost nascut sa triumf, nu sa-mi plec capul înfrânt. Am fost nascut sa gust victoria, nu sa ma tângui si sa ma vaicaresc" (Og Mandino).
"Visul este dorinta sufletului meu" cânta Cenusareasa si visul ei a devenit realitate.
Ati avut vreodata un vis? Un vis frumos, precum al Cenusaresei? De ce l-ati abandonat? Orice vis se poate transforma în realitate. Daca nu s-ar putea, nu l-ati avea. Reamintiti-va visele copilariei. Acelea sunt cele mai frumoase, mai reale. Hai sa încercam sa le transformam în realitate!
Veti spune: "e imposibil, îmi trebuie bani, relatii, experienta, inteligenta, curaj... Nu, eu nu le am pe toate acestea! E foarte complicat!"
Daca veti începe asa, nu aveti nici o sansa. Pentru a reusi sa transformati visul în realitate trebuie doar sa aplicati o serie de tehnici care se pot învata usor.
Împreuna, în acest curs, vom urmari realizarea unui vis al copilariei: "sa învat foarte repede si foarte usor! (pentru a-mi ramâne mai mult timp pentru joaca)".
Sau pentru un parinte: "sa citesc de cinci ori mai repede si sa retin totul! (sa ma informez corect, rapid si sa am timp sa ma joc cu copiii)".
Un pasionat de literatura: "as vrea sa citesc toate operele marilor clasici (dar si ale marilor scriitori contemporani)".
Pentru realizarea unui asemenea vis nu e nevoie nici de farmece, nici de multi bani, nici de supunere la încercari greu de trecut, ci pur si simplu, intuitiv sau îndrumati de cineva, trebuie sa învatati tehnica.
Aceasta tehnica poate fi învatata la fel cum am învatat sa scriem, sa tricotam, sa mergem pe bicicleta, sa vorbim o limba straina. Odata învatata ea nu se mai uita si toate visele noastre pot deveni realitate.
„Inimilor noastre nu trebuie sa le inventeze nimeni aripi. Pentru ca ele oricum sunt pasari. Iar daca acum 2000 de ani Cineva va spunea: "Ridica-te omule si mergi", acum mesajul Sau este: "Ridica-te omule si zboara." (Misiunea România)

Suna ca o porunca, nu? O porunca la fel ca si celelalte zece. O porunca divina pe care avem datoria sa o îndeplinim.


"Aveti puterea de a zbura dar ati ramas pe rampa de lansare" (Steven Scott). Sunteti asemenea unei rachete întepenite pe rampa de lansare. Pentru a o porni trebuie desfacute legaturile ce o sustin si trebuie pornite motoarele. Doar atât si racheta va porni. În scurt timp va ajunge sus de tot, poate chiar pe Luna, pe Marte sau poate chiar mai departe.
Sunteti asemenea ei, numai ca puterea voastra este mult mai mare! Puteti ajunge mult mai sus decât racheta, pâna la visele cele mai minunate pe care le-ati avut cândva.
Totusi, exista doua lucruri care v-au împiedicat sa va luati zborul pâna acum, doua lucruri din cauza carora peste 95% din populatia adulta ramâne întreaga viata fara realizari deosebite, privind cu nostalgie la zborul celor care au reusit (Steven Scott).
Primul lucru îl reprezinta lanturile care va tin fixati pe rampa de lansare. Ele sunt multe si rezistente. Tot ce trebuie sa faceti este sa luati un foarfece si, unul câte unul, sa le taiati.
Al doilea lucru îl reprezinta pornirea motoarelor. Pentru aceasta trebuie sa puneti cheia potrivita în contact si sa le porniti.
E simplu, nu? Dupa ce ati pornit, totul devine posibil. Sunteti pilotul propriei voastre super-rachete si puteti atinge cu ea cele mai îndraznete vise, la care ati renuntat deja demult.
Pe parcursul cursului vom încerca sa realizam acest lucru. Sper sa faceti parte dintre acei putini care au puterea de a încerca.

Inapoi la Index

Cine este fondatorul

Fondatorul Programului InfoSPEED este Conf. dr. ing. Radu Budei. Cu o prolifica activitate stiintifica si cu rezultate remarcabile Conf. dr. ing. Radu Budei de la Politehnica ieseana, numara peste 250 de inventii pina astazi. A primit in 2004 medalia de argint la Salonul de Inventica de la Geneva pentru aparatul de citire rapida . Cursantii ajung sa-si mareasca viteza de citire a unui text de pina la zece ori sau chiar mai mult.

Distinctii internationale:

Medalie de BRONZ, pentru METODA SI APARAT PENTRU GIMNASICA MEDICALA, Salonul International des invention et des techniques nouvelles, Iasi 1994

Medalie de ARGINT pentru APPAREIL POUR GYMNASTIQUE OCULAIRE, 43-eme Salon Mondial de l'Invention, de la Recherche et de l'innovation industrielle, BRUSSELS EUREKA 94

Medalie de ARGINT pentru DISPOSITIF PORTATIF POUR RECTIFICATION PLANE, 44-eme Salon Mondial de l'Invention, de la Recherche et de l'innovation industrielle, BRUSSELS EUREKA 95

Medalie de BRONZ pentru DISPOSITIF DE MESURE POUR LA TENSION D'ETIRAGE DANS LA SCIE RUBAN, 44-eme Salon Mondial de l' Invention, de la Recherche et de l'innovation industrielle, BRUSSELS EUREKA 95

Medalie de AUR pentru SURETE POUR CADENAS, 46-eme Salon Mondial de l'Invention, de la Recherche et de l'innovation industrielle, BRUSSELS EUREKA 97

Medalie de AUR, pentru APARAT PENTRU CITIRE RAPIDA, Salonul International des invention et des techniques nouvelles, Iasi 2000

Medalie de ARGINT, pentru ECHIPAMENT SPORTIV ENERGIZANT, Salon International des invention et des techniques nouvelles, Iasi 2000

Medalie de ARGINT, pentru MASA ENERGETICA, Salonul International des invention et des techniques nouvelles, Iasi 2000

Medalie de ARGINT, pentru INSTRUMENT PENTRU CURATAT LIMBA, Salonul International des invention et des techniques nouvelles, Iasi 2000

Diploma pentru originalitate, Târgul de Materiale de Constructii si Instalatii, Suceava 2000

Medalie de ARGINT pentru APPAREIL POUR EXERCER UNE TECHNIQUE DE LECTURE RAPIDE, Salon International des Inventions, GENEVE 2004

Medalie de BRONZ pentru GANTS, Salon International des Inventions, GENEVE 2005

Medalie de BRONZ pentru APPAREIL POUR NETOYER LA LANGUE, Salon International des Inventions, GENEVE 2005

Trofeul FENE Group, Salon International des invention et des techniques nouvelles, Iasi 2004

Inapoi la Index

Unde?

Modulele InfoSPEED sunt sustinute de traineri abilitati la Bucuresti, Iasi, Timisoara, Cluj si Brasov. 

Inapoi la Index


Cand?

Calendarul InfoSPEED este comunicat pe www.infospeed.ro

Cat dureaza?


Structura: 1 luna- 2 sedinte/saptamana; 8 sedinte/2 ore/sedinta. Sedintele sunt relaxante, va veti da singuri seama! 

Inapoi la IndexPrimesc suport scris?


Da. Fiecare cursant va primi un suport scris de (aprox. 100 pagini).

Inapoi la Index


Cum ma inscriu?

Inscrierea la modulul InfoSPEED se realizeaza pe www.infospeed.ro. In orice serie, locurile sunt limitate: Sunt acceptati maximum 16 participanti la un modul.


Va rugam sa va adresati pentru inscrieri la:

  0721.685839 / email office@infospeed.ro

sau prin e-mail: office la infospeed.ro Web Design - Mihai Dragan, Web Development - Stefan Nicula / freelance web specialist , Ilustratii - Devis Grebu, Hosting by MXhost